Jak jsem se dostal ke katalánštině

Jednou takhle o prázdninách jsem si připadal nějak nevyužitě, jen jsem chodil do práce, a zrovna v té době jsem hodně poslouchal španělskou ska-punkovou kapelu Ska-P, tak jsem si řekl, že bych mohl zkusit se učit španělštinu, když je to tak hezky znějící jazyk.

Pořídil jsem si učebnici pro samouky a během pár měsíců jsem projel asi 15 lekcí. Španělštinu jsem si pak zapsal jako třetí cizí jazyk ve škole, kde jsem měl neuvěřitelné štěstí, že jsem narazil na skvělou učitelku Lucku, jejíž přístup k výuce jazyka ve mě jen posílil můj zájem o tento cizí jazyk. Na hodiny jsem k ní chodil až do ukončení studia, což bohužel byly jen tři semestry.

Když začínal poslední semestr mého studia (na podzim 2007), tak se ve škole objevily letáky nabízející bezplatnou výuku katalánštiny. V tom jsem si vzpomněl, že se Lucka na jedné z prvních hodin, kdy nám povídala o jazycích používaných ve Španělsku, zmínila o výuce katalánštiny, kterou vede „hustej týpek“. Tak jsem se přišel podívat na informační schůzku, kde bylo neuvěřitelné množství lidí a protože hodiny se mi nekryly se školou (ani moc nemělo s čím – hlavně jsem psal diplomku), začal jsem je navštěvovat a opravdu mě to bavilo (a baví).

Kurzy katalánštiny organizuje Lektorát katalánštiny, který spravuje Andorská vláda a Univerzita Karlova. Součástí výuky jsou také různé kulturní aktivity, které přibližují kulturu a zvyky lidí žijících v oblastech, kde se mluví katalánsky. Na konci letního semestru je pak možné udělat si certifkát andorské vlády v jedné ze tří úrovní, v létě je pak možno získat stipendium a vycestovat do nějaké oblasti, kde se mluví katalánsky…

10 thoughts on “Jak jsem se dostal ke katalánštině

  1. Ahoj, nevíš prosím, kde by se daly v ostravě sehnat nějaké lekce katalánštiny?? ŠPj studuju čtvrtým rokem, takže myslím, že by mi to hodne pomohlo:) Děkuji…

    To se mi líbí

  2. Ahoj, prosím tě, nevíš, jestli se na tu katalánštinu na Lektorátu dá začít chodit od druhého semestru, nebo se musí začít v říjnu? V tom kurzu I s tebou mluví vyučující jakým jazykem (kromě katalánštiny?)
    Dík moc.

    To se mi líbí

  3. Ahoj, režim tam je úplně volný, takže můžeš začít chodit kdykoliv. Akorát když bys začal chodit teď a nic bys neuměl, tak by ses nechytal, protože se navazuje na zimní semestr.
    Vyučující žije několik let v Česku, takže umí velmi dobře česky. Vykládá první rok výuky převážně česky (ale prokládá to katalánštinou, takže se člověku pěkně zažije).

    To se mi líbí

  4. Bon dia, sóc un català que viu a Ostrava ja fa uns 10 anys, sé parlar bastant bé el Txèc i m’agradaria ajudar a apendre parlar i escruire català. Si esteu interesats, el meu tel. és el següent: 603478868, o bé podeu escriure a: albert.franquesa@atlas.cz

    To se mi líbí

  5. Ahoj, ráda bych se zeptala – nevíš, jestli je možné navštěvovat ten kurz Katalánštiny, i když nestuduji na UK? A pro začátek, je nutné mít španělštinu na dost dobré úrovni? Děkuju za odpověď, díky díky 🙂

    To se mi líbí

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.