Co dělat v roce 2012

Díky Vyvojari.sk jsem narazil na zajímavý článek o jedenácti věcech, které by mě dělat každý vývojář v roce 2012. S tím seznamem se dá celkem souhlasit, ale dovolím si komentář a přidám dalších 5 bodů, které by měl bezpodmínečně každý vývojář dělat (na úkor původních jedenácti věcí).

Založit si Twitter účet a třeba jen pasivně ho sledovat je vhodný doplněk k RSS. Velkou výhodu vidím v tom, že se k člověku (pokud sleduje ty správné lidi) dostanou i věci z blogů, které by si do RSS sám nedal. Přečíst si o tom, jak řešit třeba nějaký specifický problém v Javě může člověka někam posunout…třeba k tomu, aby si uvědomil, jak je C# super 😉

Je to trošku podobný případ jako když člověk začal používat jako zdroj informací internet (tedy nějaký uzavřený okruh serverů) místo čtení novin. U novin se člověk dostane i k věcem a názorům, které mu v případě „soukromého vesmíru“ unikají…

Dalším zajímavým bodem je „Carry around a modern phone„. Z mého pohledu ne kvůli tomu, abyste byli free-cool-in, ale protože denodenním používám člověk lépe pochopí, co běžného uživatele trápí a jaká by naše mobilní aplikace opravdu neměla být.

Jak píše jeden komentující, přidal by dvanáctý bod – „Get a hobby.„. Já bych bodů přidal rovnou pět, aby se člověk z toho všeho programování a spol. nezbláznil a třeba nevyhořel:

  1. Najděte si ženskou. Pokud už ženskou/rodinu máte, věnujte se jí/jim. Pokud jste rádi Singleton, tak choďte mezi lidi – a teď myslím lidi, ne programátory 😉 A když už chodíte jen mezi programátory, tak aspoň řešte něco jiného než programování. Vystupte ze své komfortní zóny!
  2. Začněte dělat nějaký sport (ne šachy). Aspoň jednou týdně. Jestli máte odpor ke sportu, pusťte si oblíbenou hudbu do uší a běžte se svižným krokem na hodinku projít. Vaše tělo vám bude vděčné.
  3. Najděte si nějaký (ideálně nepočítačový) koníček, který zaměstná jinou než „analytickou část mozku“. Začněte se učit nový cizí jazyk, vytáhněte zaprášený hudební nástroj, začněte kreslit, chodit na keramiku, …
  4. Přečtěte alespoň dvě beletristické knihy. Ač se české školství vehementně snaží vybudovat v nás odpor k literatuře (aspoň já to tak vnímal), nedejte se.
  5. Dbejte na svou životosprávu. Teď nemyslím, abyste se krmili jen salátama a podobnýma nesmyslama, ale snažte se jíst pravidelně a nenechávejte tělo zbytečně dlouho hladovět. Opět, vaše tělo vám bude vděčné.

A na závěr bych si dovolil jedno heslo, které mě oslovilo a možná se v něm někteří také najdete:
Dřív jsem obdivoval lidi, kteří pracují 16 hodin denně. Teď obdivuji lidi, kteří nemusí pracovat vůbec.

A protože se blíží konec roku, tak bych vám rád poděkoval za přízeň a popřál vše dobré do nového roku & happy coding 😉

10 thoughts on “Co dělat v roce 2012

  1. Gratuluji ke zdařilé myšlence! Těch 5 „přidaných“ bodů svou hodnotou podle mého výrazně převyšuje těch původních 11 z odkazovaného článku.

    To se mi líbí

  2. Ještě bych dodal šestý bod „odjeďte pryč – na studijní pobyt, na stáž, pracovat do pobočky v jiné zemi nebo prostě na delší dovolenou bez cestovky“, ale to je možná až moc radikální.

    To se mi líbí

  3. To „Začněte dělat nějaký sport“ bych velmi vyzdvihl, nebo vás jako mě může po čase zradit krční páteř a z sezení u PC se stane utrpení.
    Dneska s tím jakž-takž funguji právě díky sportu (5-6x týdně 30 minut běhu a po něm 1,5 hod posilování), ale úplně se těch vzniklých problémů asi zbavit nedá, tak začněte raději alespoň trochu sportovat zavčas, ať nedopadnete jako já.

    Přeji hodně zdraví.

    To se mi líbí

  4. Já bych bod „get a hobby“ uchopil trochu jinak a udělal z něj „find your passion“. Najít si hobby jen aby měl člověk hobby, rozhodně není správná cesta a člověk u takového koníčku dlouho nevydrží. Podle mě je v životě důležité najít svojí vášeň, něco co mě nabíjí a dává mi motivaci.

    Jinak souhlasím s Ondrou, že odjet na delší dobu někam do ciziny člověku rozšíří obzory, ale ne každému něco takového vyhovuje.

    To se mi líbí

  5. Najít si ženu/přítelkyni mohu vřele doporučit. Váš mozek to zaměstná ve zcela nových rozměrech. 🙂 A i další inspirace do dalšího roku nejsou vůbec k zahození.

    To se mi líbí

  6. To je pěknej frikulínskej blábol, ten článek. Nejmíň půlka bodů je úplně k ničemu a klidně bych je škrtnul, těchhle přidaných pět je výrazně hodnotnějších.

    To se mi líbí

  7. Těch jedenáct nebudu ani číst, snad nevadí. Těchhle pět mi zní jako jeden jediný:

    Dostaňte práci (programování) z hlavy nějakým, vám příjemným, způsobem.

    Takže bych to seřezal na tenhle jeden. Vlastně jsem to dávno udělal. Částečně protože tenhle jeden je jediný, kterého se dokáži držet a zhruba každý půlrok měním jeho podobu tak, aby stále fungoval stejně dobře a spolehlivě.

    To se mi líbí

  8. 🙂 Suhlasim.
    Ak ste uz aspon raz spachali instanceOfMyself.Clone() drzte ho radsej daleko od pocitaca, aby raz nenapisal blog akym je ten linkovany.

    To se mi líbí

  9. Muhehe, tyhle geekovsky vhledy mezi normalni lid, to miluju. 😀 Kazdopadne davam taky palec nahoru a to hlavne za tech poslednich pridanych 5 bodu! 😀

    To se mi líbí

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.