Můj měsíc s Nokia Lumia 820

Přes dva roky jsem víceméně spokojeným uživatelem Androidu (dříve HTC Desire, nyní HTC One V), ale vždycky jsem pošilhával po ostatních platformách, takže mě moc potěšilo zastoupení Nokie, které mi poskytlo telefon Nokia Lumia 820 na měsíční používání. Mohl jsem tak na vlastní kůži konečně vyzkoušet Windows Phone (poslední verzi, tj. 8.0), na který jsem slyšel dost rozdílné názory (řekl bych 50:50).

Hardware

Nejprve jsem uvažoval, jestli mám do vyzkoušení vůbec jít. Velikost mého HTC One V, tj. 3,7 palce, mi totiž přišla jako ideální – člověk může pohodlně ovládat telefon jednou rukou, protože palcem dosáhne po celé ploše displeje. Větší telefony jsem pokládal za absolutní zlo, ke kterému nikdy nepřistoupím. Asi po týdnu používání jsem ale zjistil, že v horní části displeje je minimum ovládacích prvků, tudíž není nutné, abych dosáhl všude. Takže jsem nakonec vzal větší telefony na milost a 4,3 palce mi přijde jako rozumná velikost (ale 4,7 jsou už opravdu pádla).

Zpracování HW nemám co vytknout – telefon je pěkně kompaktní, nevrže, dobře se mi drží, displej je za každých okolností v pohodě čitelný, HW tlačítka na správných místech. Pád na plovoucí podlahu přežil v pohodě.
Pod displejem jsou tři dotyková tlačítka – „zpět“, „domů“ a „hledat“. Tlačítko „hledat“ jsem použil asi 5x a vždy posloužilo dobře (otevře vyhledávání v Bingu). Úplně bych se bez tohoto tlačítka obešel, ale protože pro mě jako praváka je palcem velmi špatně dostupné, tak mi nijak nepřekáží (a nikdy se mi nestalo, že bych ho zmáčkl omylem).
Jeho užitečnost mi přijde stejná jako užitečnost pravého tlačítka na moderních Androidech (zobrazí poslední spuštěné aplikace).

Baterie na mých Androidích telefonech vydržela 3-4 dny, s Lumií je to 2-3 dny. Vzhledem k tomu, že už je to mnoho let, co jsem strávil noc v místě bez elektřiny, tak s tím nemám nejmenší problém.

Windows Phone

Jsem hodně zaháčkovný v Googlích službách (jak soukromně tak firemně), takže jsem měl trošku strach, jestli s tím nebudou nějaké problémy – nebyly. Kontaky, maily, kalendář, všechno funguje bezvadně. Jediný drobný zádrhel byl v tom, že všude používám dvoufázovou autentikaci, takže jsem si musel nechat vygenerovat jednorázové heslo a to zadat do Googlích účtů v telefonu.

Dlaždice

Dlaždice

Prostředí operačního systému nabízí prakticky dva pohledy – obrazovku s dlaždicemi a obrazovku se seznamem aplikací. Funguje to tak, že aplikaci si můžeme připnout na hlavní obrazovku (~ta s dlaždicemi). Dlaždice pak funguje jako „odkaz“ na aplikaci, ale může poskytovat i nějaké aktuální informace – např. počet nepřečtených mailů. Chytřejší aplikace umožňují i vytvoření dlaždice pro konkrétní „obrazovku“ uvnitř aplikace – např. na Twitteru používám hodně listy (seznamy uživatelů), takže jsem si vytvořil dlaždici, která mě dostane přímo na můj soukromý list „must-read“.

Aplikace

Aplikace

Na Androidu je koncepce „hlavní obrazovky“ taková, že máte několik obrazovek vedle sebe, a na každé máte ikonky a widgety (~dlaždice). Ve WP máte obrazovku jen jednu, ale vertikálně nekonečnou – můžete štosovat dlaždice pod sebe jak je libo (aspoň já jsem na žádný limit nenarazil). Tato koncepce mi nakonec přijde přívětivější – mám z toho mnohem „plynulejší“ pocit.

Má to ale pár velkých ALE:

  1. Aktualizace živých dlaždic. Buď jsou vývojáři aplikací (i s mnoha staženími) naprostí ignoranti nebo je nějaké omezení v API Windows Phone. Živé dlaždice mi přijdou většinu času dost mrtvé, resp. se refreshují dosti sporadicky. Zajímavé je, že tímto neduhem netrpí vestavěné aplikace – některé aplikace jsou si asi rovnější.
    Dva příklady problematických aplikací:
    Battery Widget – dokud neťapnu na dlaždici, údaj se stavem baterie se neresfreshne (resp. refreshne, ale po několika minutách).
    Toogle – aplikace, která vám umožní umístit na hlavní obrazovku dlaždice, kterými se dostanete přímo na konkrétní nastavení telefonu – používám dlaždice pro wifi a mobilní data. Po změně nastavení ale dlaždice nereflektují provedenou změnu (dlaždice se refreshne až po dlouhých minutách).
  2. Velikost dlaždic. Máte na výběr tři velikosti – malý čtverec, větší čtverec, velký ležatý obdélník. Na Androidu byl můj oblíbený widget větší než největší dlaždice a zobrazoval aktuální oblačnost a srážky nad ČR (pro tenis a kolo must-have). Na WP mám smůlu – takovou dlaždici není možné vytvořit.
  3. Standardní dlaždice pro kalendář ve všech velikostech zobrazuje jen první následující událost – pro mě nepoužitelné. Zkoušel jsem různé alternativní dlaždice, ale všechny uměly zobrazit více následujících událostí až při největší velikosti dlaždice. Přitom by se informace minimálně o třech událostech v pohodě vlezla na střední dlaždici.
  4. Budíky. Nastavený čas se nezobrazuje na nejmenší dlaždici.

Aplikace

Jako nevýhoda WP se často uvádí, že tam není dostupných tolik aplikací jako na konkurenčních platformách. Celkový počet aplikací ve Store mi je celkem šumák – stačí mi, když budu mít k dispozici aplikace, které já potřebuju. A mně bohužel jedna aplikace, kterou jsem používal každý den, moc chybí – Instagram. Možná si klepete na čelo, ale já telefon (kromě jeho primární funkce) používám hlavně ke konzumaci obsahu – a obsah z Instagramu mě hodně baví.
Pro WP neexistuje oficiální Instagram aplikace, ale existuje několik aplikací, které umožňují se na Instagram přihlásit a stream fotek procházet (upload neumí pořádně žádná). Ty jsou ale utrpení. Některé padají, jiné u fotky nezobrazují popisek (až po rozkliknutí)…žádnou z nich jsem nedokázal používat, aniž bych trpěl. To už je lepší používat web Instagramu (přes který ale nic neuploadnete).

Ale pojďme dále – Twitter, Facebook a Foursquare. Paráda! Proč to nemůže být takhle svižné na Androidu? Tyhle 3 aplikace se mi používají parádně, jsou rychlé, ale i tady si neodpoustím nějakou poznámku. Twitter aplikace – nepodařilo se mi přidat člověka do listu. Foursquare – není možná dát Love na check-inu a komentovat lze jen poslední check-in daného člověka. Škoda, že tyhle pokročilejší fičury chybí.

Ostatní aplikace, které jsem používal na Androidu, jsem našel i pro WP – jízdní řády (CGTransit), SMS Jízdenka, aktuální doprava (TudyNE), Meteoradar, Mapy.cz, iVysílání, …
Potěšily mapy a navigace přímo od Nokie – HERE Maps a „HERE Drive+ Beta“. Při prvním spuštění HERE Maps jsem si dal stáhnout mapy ČR pro použití bez internetu a tytéž podklady se znovupoužily v HERE Drive – super!
Navigace HERE Drive je opravdu jednoduchá – neumožňuje hledat alternativní trasu a ani nelze zadat průjezdní bod. Funguje ale dobře, a protože navigaci využívám cca 2x do roka, tak mi v pohodě stačí. Snad je jednoduchost způsobena jen tím, že je to zatím beta, uvidíme.

WP vs. Android

Když jsem si pořizoval své Android telefony, tak to byly aktuální modely s poslední verzí OS, a cenově odpovídají aktuální ceně Lumie 820, proto se nemůžu vyhnout srovnání. Z textu výše můžete snadno získat dojem, že Windows Phone je hrozný šmejd. Ale věřte mi, že kdybych psal o Android telefonu, byl by výtek srovnatelný počet. Vypíchnu dva důvody, proč můj další telefon nejspíš nebude Android:

  1. HTC Desire – všem záhadně mizela volná paměť, až to vyústilo v to, že se přestaly stahovat maily a přijímat smsky. Jediné řešení, které ale považuji za silně suboptimální, byl root a nahrání alternativní romky (vybral jsem CyanogenMod). S alternativní romkou byl telefon docela svižný, ale občas méně stabilní (zásek a nutné vyndání baterky).
  2. HTC One V – i když neinstalujete žádné aplikace ani jinak telefon neprasíte, stále se prodlužuje doba potřebná pro přístup k seznamu kontaktů. Ve výsledku to znamená, že když si chcete přečíst SMS, čekáte na otevření aplikace řádově minuty. Když vám někdo začne volat, přepne se telefon na několik desítek sekund až minut do divného mezistavu, kdy chce zobrazit informaci o příchozím hovoru, ale evidentně zase čeká na načtení kontaktu (takže ten hovor nepřijmete). Řeší se to na fórech, ale HTC říká „cannot reproduce“. Jediné řešení je factory reset (už mám jeden za sebou), ale po pár měsících je problém zpět.

Jedna věc mluví jednoznačně pro WP – rychlost. Systém i aplikace reagují okamžitě. U obou Androidích telefonů jsem hned po vybalení z krabice pozoroval znatelné zpoždění, např. při přecházení z obrazovky na obrazovku.

Naopak pro Android jednoznačně mluví větší možnost customizace. Tady ale už asi nejsem cílovka. Nechci se celej den šťourat v telefonu a tunit si ho, chci ho hlavně bez problémů používat. Proto jsem ochoten slevit z některých možností přizpůsobení za cenu stability.

Celkový dojem

Musím ke svému překvapení konstatovat, že na mě Nokia Lumia 820, potažmo Windows Phone, udělala velmi dobrý dojem. Téměř jistě vím, že můj další telefon nebude s Androidem, takže nějaký WP telefon bude pravděpodobně horkým kandidátem, až současný telefon doslouží.

Za hlavní výhody WP považuji rychlost a stabilitu systému i aplikací, a hlavní obrazovku s živými dlaždicemi. Tenhle koncept je mi sympatičtější než GUI v Androidu (btw. kromě HTC Sense jsem zkoušel i čistý Android a různé alternativní launchery), kde se člověk přepíná dostrany mezi obrazovkami.

Nevýhody? Absence Instagramu (ale prý už každou chvíli bude), chybějící pokročilejší funkce v Twitter a Foursquare aplikacích, málo častá aktualizace živých dlaždic, občas nízká hustota informací na dlaždicích.

11 thoughts on “Můj měsíc s Nokia Lumia 820

  1. Jo, mobilní kutilství je něco, co mě taky bavilo a s WP8 najednou pozoruji, jak nesmyslné to bylo 🙂 Lidi s Androidem mi občas připadají jako já před 5-6 lety, prostě „pozadu“, také dospějí k WP 😉

    Pro Foursquare doporučuji tuto aplikaci, je zdarma a úžasná:
    http://www.windowsphone.com/cs-cz/store/app/4th-mayor/c7d13b8d-9951-e011-854c-00237de2db9e

    A pro Twitter třeba MeTweets:
    http://www.windowsphone.com/cs-cz/store/app/metweets/bc15d416-b881-4f19-9542-33444f0eca2f

    A pro to prohlížení Instagramu je super WPGram:
    http://www.windowsphone.com/cs-cz/store/app/wpgram/fabdc4c5-744d-4645-a345-1d254937e8ea

    To se mi líbí

  2. Bod 3: vestaveny kalendar je bida,ale napr.chronos calendar i na stredni dlazdici zobrazuje 4 nasledujici udalosti plus den plus jmeno se svatkem. Aktualizace dlazdice je systemova, vyvojar to neovlivni udajne,proste az system dovoli a je na to cas,prostor vykon-radove minuty,tak se zmena stavu projevi.Setri to baterii.Ano,ze jsem vypnul wi-fi a zapnul behem par minut dlazdice nijak kolilrat nestaci zobrazit.Ale kdy to delam co par minut.Nicmene,chybou to je.

    To se mi líbí

  3. Ke kalendáři ještě doporučím jednodušší aplikaci než Chronos, až čtyři záznamy i na střední dlaždici nabízí také skvělý AppoinTile, nejde o kalendář, ale jen o dlaždici, která ukazuje, jak by měla vypadat rovnou ta systémová.
    Podobnou výtku mám i u mailů a zpráv, vždy je vidět jen jedna položka, není mi jasné proč.
    Rádi bychom článek převzali na myNokia.cz, kde se o něm dozví více uživatelů, pokud je to možné, napište mi prosím. Díky.

    To se mi líbí

  4. Nejsem si jistý, jestli je to tak i u WP, ale u W8 je aktualizace dlaždic omezená systémem. Jediná možnost jak to obejít je synchronizace se serverem, ale ani s tou nejsem moc spokojen. A mimochodem ano, některé aplikace jsou si rovnější 🙂

    To se mi líbí

  5. Zkoušel si někdy jiný telefon na Androida než HTC? Nebude to spíš chybou implementace Androida v HTC, než samotným Androidem? Mam první Samsung Galaxy, čili už stařešinu 2.5 roku a pořád je svižný a reaguje bez problému…

    To se mi líbí

  6. Miroslav, ja som skúšal. Mám S III, a s mojou starou dokonca ešte aj s WP7, Lumiou 710 sa to nedá porovnávať. Tu sa nikto nevyhovorí jednoducho. Nič svižnejšie ako WP nie je. A trepte si čo chcete. Jednoducho haters gonna hate forever. Mal som aj šmjedný Wildfire S a rovnako tak bol problém s rýchlosťou a svižnosťou. Odkedy som mal WP, nevymenil by som ho.

    To se mi líbí

  7. Velmi dobrá recenze, díky.

    Jen vysvětlení k bodu 1) (živost živých dláždic): Problém je spíše na straně vývojáře, nikoliv OS. Na WP je možné aktualizovat dláždice třemi způsoby (a jejich kombinacemi).
    a) registrovaným táskem, ten se automaticky spouští na pozadí bez ohledu zda aplikace běží nebo ne. Ale spouští se pouze jednou za cca 30min, a počet tásků je omezený. Toto je příklad aplikace Battery
    b) aktulizace ze spuštěné aplikace, pokud aplikace spusíte, může stav dláždice libovolně aktualizovat. Toto bohužel aplikace Battery nedělá, a tak se stává že na dláždici vidíte starší údaj, než jste viděli přímo v aplikaci.
    c) toast notifikací, kdy je možná aktualizovat v libovolný okamžik a libovolný počet dláždic, ale přes internet. Je tedy určena trochu na jiný typ informací. Pochopitelným omezením je nutnost být připojen k internetu, a pro vývojáře taky určitá implementace na straně serveru.

    To se mi líbí

  8. Díky za tuhle otevřenou recenzi, je docela problém se dostat k objektivním informacím o WP 🙂

    Aktuálně už začínám mít Androida taky plné kecky – používám už léta primárně Xperie (x10 a Ion), v ruce jsem měl ale i Samsungy a HTCčka. Obecně mně štve všemožné zamrzávání, pomalost systému a nízká životnost baterky na čemkoliv co má display nad 4,3″

    Naopak WP jsou jednak „na pohled“ sexy (jak systém, tak barevné telefony :-)) a jednak slyším samou chválu na svižnost, intuitivnost systému. Láká mne i souhra smartphonu, laptopu a .. časem, při kompletním switchi, tabletu .. co se Microsoftího softwaru týče (office a další).

    Nové Lumie navíc vynikají skvělými foťáky (obzvlášť 920ka), bezdrátovým dobíjením, Nokiáckými produkty. Mají zkrátka spoust drobných, užitečných plus.

    Co mne zatím brzdí je určitá nedotaženost WP telefonů, resp. Nokií (do HTC bych z principu nešel) – stále poddimenzované baterie (vyjma 720ky), slabší RAM (s výjimkou 920), ne vždy dostatečná kapacita (leckde azse chybí možnost microSD karet). No a pak samozřejmě absence celé řady aplikací – nejen těch pracovních ale i různých osobních vychytávek (Endomondo, Wallet, Instagram, Chrome ..).

    Ve finále to mám postavené stejně jako ty .. další upgrade bude pravděpodobně na WP, jen si chci ještě pár měsíců počkat na novou řadu Nokií a modlím se, aby je konečně vytunili po všech stránkách. Pak nebudu mít problém dát za ten telefon dvacku 🙂

    P.S.: Ten Instagram není ani na Androidu velká paráda. Po posledních aktualizacích na většině zařízení neustále padá nebo natvrdo zařízne systém 🙂

    To se mi líbí

  9. S Nokií na WP8 zkušenost nemám, ALE s WP8 ano. Před léty jsem „frčel“ na Windows Mobile (HTC Touch Pro, poté Touch Pro 2) a byl jsem spokojen, Android mě nechával chladným. Přišla ale doba, kdy se telefony s WM6.5 z trhu vymanili a to bylo příčinou toho, že jsem se začal seznamovat s Android (LG P970 Optimus Black). Na systém jsem si jako „zarytý Windowsák“ musel chvíli zvykat, ale bylo dost věcí, na které jsem si zvyknout nedokázal a nechtěl. Nebavilo mě x-krát denně nabíjet, nebavilo mě x-krát denně vyndávat baterii a restartovat tak totálně zamrzlý telefon, nebavilo mě dívat se na obrazovku s příchozím hovorem a různými pahmaty se snažit hovor přijmout – neúspěšně… u LG se mi nakonec podařilo pádem zničit displej, takže bylo na čase poohlédnout se po novém telefonu (září 2013). Věděl jsem, že Android už asi ne, iPhone ze zásady NE a Windows Phone 8 – nečetl jsem o něm moc dobré věci a jeho UI mě tedy také rozhodně moc neoslnilo. Nakonec jsem se ale pro WP8 rozhodl a začal vybírat model. Na trhu bylo s WP8 několik nokií, jeden Samsung, HTC a Huawei (tuším). Po prostudování HW parametrů v kontrastu k ceně a s přihlédnutím k takovým „detailům“, jako je možnost rozšíření vnitřní paměti mSD kartou jsem se rozhodl pro Samsung Ativ S s Windows Phone 8. Přesto, že jsem Android rád neměl, to co na mě „baflo“ po zapnutí nového Ativ S, mě dost vyděsilo. Naprosto odlišná filosofie systému mě téměř odradila a vím, že pár prvních dnů používání jsem měl několikrát chuť, mrštit s telefonem o zeď. Vše to bylo způsobeno ale pouze tím, že jsem systém neznal a když jsem trochu zavzpomínal, zuřil jsem vlastně obdobně při svých prvních krůčcích s Androidem:-)

    Začal jsem si tedy s telefonem „hrát“, hledat na Store adekvátní náhrady za aplikace, které jsem byl zvyklý používat na Androidu a snažit se přizpůsobit si telefon svým představám.

    Náhrada za Astro File Manager – NENALEZENO…říkal jsem si, jak mohu spravovat obsah ve svém telefonu, vytvářet složky, kopírovat/přesouvat soubory atd? Ve WP8 nativně žádný plnohodnotný file manager není a po vyzkoušení mnoha aplikací, které se mi pomocí klíčových slov „file manager“ podařilo ve Store nalézt jsem zjistil, že taková aplikace snad ani není. Pravdou je, že není třeba. Systém se o vše stará sám. Když do telefonu nakopíruji fotky (složky fotek), hudbu, film, dokument, nemusí mě vlastně vůbec zajímat, do jaké adresářové struktury se data ukládají, kde fyzicky v telefonu jsou. Důležité je, že když kliknu na dlaždici „FOTKY“, mám přehled o všech fotkách v telefonu, mohu je odstranit, odeslat, sdílet, zobrazit podle data, podle alba, prohlížet…to mi stačí. Podobné je to s hudbou. Nakopíruji do telefonu a je mi jedno, jestli jsou všechny mé MP3 v jedné složce, nebo v několika složkách podle interpreta, názvu alba atd., Pro mě je důležité, že mi rozhraní WP8 k těmto souborům umožní přistupovat, spouštět, zobrazit podle interpreta (každá MP3 má dnes ve svém ID tagu tyto informace uložené), podle názvů skladem, podle alba…, skladby mohu opět sdílet, mazat, to stačí. S dokumenty je to podobné. Pokud do telefonu nakopíruji textový dokument, dostanu se k němu pomocí Office atp. Prostě to ve finále není problém ale z mého pohledu docela výhoda. Odpadá starost o smysluplné uspořádávání mých souborů do složek v telefonu, prostě mě to nezajímá, OS to řeší za mě.

    Náhrada za Sygic – telefon velmi často používám jako offline navigaci, takže to byla další věc, kterou jsem řešil. Bohužel jsem po prohledání Store dospěl k závěru, že zatímco pro Android si mohu pořídit Sygic, Navigon, TomTom, Garmin atd. navigační software, pro Windows Phone mám na výběr pouze z Here Drive – navigace běžící na mapových podkladech Here Maps nebo Navigon. O Here Drive jsem četl a věděl jsem, že neumí přepočítat trasu, takže jsem se nakonec rozhodl pro Navigon, se kterým jsem ve finále vcelku spokojený. Pravdou ale je, že v této oblasti není moc z čeho vybírat…

    Android přehraje cokoliv. Když jsem do telefonu nakopíroval video v jakémkoliv formátu, pomocí různých, dostupných přehrávačů jsem mohl tento obsah bez nutnosti jakékoliv konverze přehrát. Windows Phone 8 podporuje pouze určité formáty a není možné doinstalovat nějaké kodeky či přehrávače, které by tyto formáty rozšiřovali. Pokud do telefonu začnu kopírovat z PC video, které je v jiném, než WP8 podporovaném formátu, je mi dialogovým oknem nabídnuta konverze tohoto obsahu do formátu na WP8 přehratelném. To je sice fajn, ale konverze hodinového koncertu trvala bez mála 4 hodiny času… (samozřejmě je otázkou, jak velkou roli v tom hraje HW mého počítače atd), jen jsem tím chtěl říct, že do androidu mohu kopírovat cokoliv, vždy se to něčím přehraje, do WP musím provádět zdlouhavou konverzi.

    Co mě docela překvapilo (a to není vlastnost systému, ale konkrétního typu telefonu Samsung Ativ S), byla absence FM radia… To bych u WP reprezentativního telefonu značky s WP nečekal, vždyť FM radio má snad i ten nejlevnější low-end. Jak ale píšu, to je otázkou HW, ne WP…

    Ostatní aplikace, které jsem byl zvyklý používat na telefonu s Androidem, jsem bez problémů našel i na Store WindowsPhone – > internetbanking KB, facebook, skype, IM+, mapy.cz, flightradar, dropbox, google maps, iDnes, iVysílání, meteoservis, endomondo, smart maps, youtube, …

    Do teď to možná vypadalo, že považuji volbu telefonu WP8 s odstupem času za špatnou volbu, ALE…

    Výborná konektivita
    Používám emailovou adresu pro seznam.cz, google.com a Hotmail.com. Po přidání všech mých emailových účtů do emailového klienta telefonu je zahájena synchronizace, vše chodí tak, jak má. Odesílání/příjem příloh atd. je samozřejmostí.
    Facebook, Hotmail, gmail – na androidu, pokud jsem provedl synchronizaci kontaktů zálohovaných na těchto účtech, byly zobrazeny duplicitně a musel jsem je vždy „ručně spojovat“. A WP8 tento problém nebyl a není.
    Snaha (a možnost) odlišit se v Androidu od ostatních nějakým pěkným widgetem, launcherem atd. vede k jednomu – všeho moc škodí, každá taková běžící aplikace prostě a jednodušše konzumuje určité procento výkonu procesoru a volné RAM paměti a to může ve finále vést k tomu, že mám sice krásně personifikovaný telefon, který má ale z důvodu nedostatku prostředků problém reagovat na jakýkoliv můj příkaz – je zabržděný a často zamrzá. Windows mi toho moc nedovoluje. Na hl. obrazovce mohou být pouze dlaždice jakožto aktivní zástupci aplikací, kontaktů, obrázků, v podstatě čehokoliv, co je v telefonu nainstalované, ale to je vše. Žádný krásný widget, nic takového. Můj názor je jednoduchý. Proč bych měl mít jednu obrazovku zaplácanou widgetem např. in-počasí, druhou widgetem facebook atp, když mi stačí jediná obrazovka s dlaždicemi, které reagují na stisk tak rychle, že aktivace jejich služby nezabere víc času, než přechod ze stránky na stránku uživatelům Android.

    Je opravdu neskutečné, jak rychle a stabilně systém reaguje. Nikdy jsem nemusel restartovat zamrzlý telefon vyndáním baterie či vypnutím a zapnutím zařízení, nikdy se mi nestalo, že bych musel čekat, než telefon „něco“ dodělá a budu moci pokračovat, nikdy jsem nepozoroval zasekávání čehokoliv, vše funguje, vše je odladěno, vše frčí a to je pro mě podstatné.

    V tomto směru se filosofie Microsoftu dle mého značně přiblížila Applu. Android je operační systém, který dnes pohání vše od telefonů za pár stovek po telefony za řádově desítky tisíc, tablety, … Každý kousek má jiný procesor, jinou velikost RAM paměti atd. Je potom velice obtížné požadovat odladěnost takového operačního systému na všechna dostupná zařízení. Microsoft v podstatě diktoval výrobcům telefonů, jaký HW požadují proto, aby na něm WP mohl být umístěn. Minimálně v případě WP7 to tak bylo. Pokud ladím SW (v tomto případě OS WP) a znám přesně HW konfiguraci stroje, na kterém tento SW poběží, je jasné, že poběží mnohem stabilněji a rychleji, než multiplatformní Android. To je známý, holý fakt.

    Co říct závěrem. Nebyl jsem spokojen s Androidem, proto jsem zkusil WP8. Z počátku velký boj a samé nemilé překvapení, ale po pár dnes jsem „tomu“ přišel na chuť, pochopil, že toto není jinak vypadající android, ale systém, který se nesnaží Androidu podobat, nedovolí mi se sebou dělat takové „psí kusy“ jako mohou dělat uživatelé Android, ale je to systém, který funguje a to opravdu rychle a stabilně, systém, který mi poskytuje vše, co od chytrého telefonu očekávám a to je pro mě důležité víc, než to, jestli si mohu změnit vzhled výchozí obrazovky jedním z 1000 na ObchodPlay dostupných launcherů.

    Výdrž baterie – má zkušenost:
    Nebudu zde psát, jak dlouho by mi telefon vydržel nabitý, pokud bych s ním nic nedělal, protože to se mi nikdy nestalo:-) S telefonem operuji většinu dne aktivně, opravdu málokdy je jen tak v kapse. Wifi a gps nevypínám, surfuji po internetu, píšu maily, dost volám, hraji hry, fotím…
    LG Optimus Black jsem dával na nabíječku i několikrát denně
    Samsung Ativ S s WP8 dávám na nabíječku u nočního stolku večer, ráno telefon vypojím a v průběhu dne se nestarám o to, na kolik procent je ještě baterka nabita a zda mi telefon někde neumře. Vím totiž, že do večera s přehledem vydrží a nabíječku mám … na nočním stolku:-)

    Windows Phone není rozšířen tak, jako Android, není pro něho dostupných tolik aplikací, jako pro Android (i když poslední dobou neuvěřitelnou rychlostí aplikace přibývají), ale vím, že pokud budu hledat aplikaci např. „vodováha“, tak na Android Google Play jich najdu x-set. Některé lepší, hezčí, některé nepovedené atd., ale bude jich tam plno. Na Windows store bude třeba jen jedna ale… to MĚ osobně stačí, pokud bude dělat to, co vodováha dělat má:-) Windows mě přesvědčil a vzhledem k tomu, že se zabývám programováním pro .NET, poskytuje mi mimo jiné i možnost testování aplikací na reálném zařízení, což je pro mě také malým plusem.

    To se mi líbí

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.